Nieuwe regels over uitgaven voor studie en scholing

Vanaf volgend jaar (2022) vervalt de zogenaamde persoonsgebonden fiscale aftrek studiekosten en andere scholingsuitgaven. Hoe zit dit en welke gevolgen heeft dit ?

In de Inkomstenbelasting is er onderscheidt in kosten voor scholing & studie en kosten om je vakkennis op peil te houden.
Dit is een belangrijk onderscheid, omdat de aftrekbaar tussen deze twee categoriën verschilt.

Uitgaven aan scholing en studie
Alleen in 2021 mag je nog de kosten voor lesgeld, cursusgeld, bepaalde examengelden en verplichte leermiddelen aftrekken in je aangifte Inkomstenbelasting.
Vanaf 2022 kan dit niet meer !

In plaats daarvan heeft elke inwoner van Nederland een STAP-budget. Jaarlijks kun je voor maximaal € 1.000 subsidie krijgen voor een opleiding, training of cursus. De subsidie wordt door het UWV rechtstreeks aan je opleider uitbetaald. En natuurlijk zijn er de nodige voorwaarden van toepassing om een STAP-budget te ontvangen.

Dit belangrijkste voorwaarden:
- je mag geen studiefinanciering ontvangen
- de opleider moet erkende STAP-aanbieder zijn
- je moet in de afgelopen 2 jaar minimaal 6 maanden volksverzekerd zijn geweest

Conclusie
Wanneer je volgend jaar een nieuwe opleiding op studie gaat volgen omdat je nieuwe kennis wilt opdoen, dan zijn deze uitgaven NIET meer aftrekbaar via de Inkomstenbelasting, met uitzondering van maximaal € 1.000 STAP-subsidie.

Kosten om je vakkennis op peil te houden
Om je vakkennis op peil te houden mag je de uitgaven daarvoor (blijven) aftrekken van de winst. Uitgaven om je (vak)kennis uit te breiden mag je NIET af trekken van de winst.

Dit wordt er over ons gezegd

Elsbeth Reijmers

Coachingspraktijk

Elsbeth Reijmers

"Milo is een ontzettend vriendelijke persoon die me in alle rust heeft begeleid. In de tijd dat ik nog niet helemaal stevig in mijn schoenen stond als ondernemer was hij iemand waarbij ik onzeker durfde te zijn en domme vragen aan durfde te stellen. Zijn kennis weet hij op een hele vriendelijke, geduldige manier over te brengen.."

Pro6 Advies werkt samen met
yes

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.