Wat te doen met betalingen aan derden (b.v. artiesten, kunstenaars, freelancer die geen factuur verstuurt)

Betaal je wel eens voor een klus/opdracht en de persoon kan je geen factuur aanleveren ? En betaal je meer dan de vergoeding van de kosten ? Vanaf 1-1-2022 ben je verplicht dit te melden aan de Belastingdienst als betaling aan 'derden'.  

Betalingen aan 'derden' doe je aan personen die niet bij je in dienst zijn, maar ook geen factuur uitreiken voor hun werkzaamheden. Denk aan sprekers, auteurs, incidentele freelancers, kennis, studenten, etc.

Vanaf 2022 ben je aan het eind van het kalenderjaar verplicht deze betalingen online aan de Belastingdienst te melden. Hierbij moet je de volgende gegevens doorgeven:
- naam
- adres
- BSN-nummer
- geboortedatum
- de bedragen die zijn betaald (incl. de eventuele kostenvergoedingen)

Waarom is dit belangrijk ?
Wanneer je de uitgaven voor een incidentele klus/opdracht aan een 'derde' van je winst aftrekt, dan zul je dat moeten vastleggen in je administratie. Op dat moment ben je ook verplicht de uitgave te melden. De persoon die is betaald zal de inkomsten in zijn/haar aangifte Inkomstenbelasting moeten verantwoorden en Inkomstenbelasting over de inkomsten moeten afdragen wanneer er sprake is van een "bron van inkomsten".

Wil je dit allemaal niet?
Als je er voor kiest om de betaling voor een (incidentele) opdracht niet te verantwoorden in je administratie, dan is dit voor jou een privé-uitgave. De ontvanger geeft de ontvangst niet op aan de Belastingdienst zolang het geen "bron van inkomen is". Laat iemand zich incidenteel betalen, dan beschouwt de Belastingdienst dit niet als een bijverdienste en hoef je dit niet op te geven via de aangifte Inkomstenbelasting.

Dit wordt er over ons gezegd

Steven Pheifer

Tennisleraar

Steven Pheifer

Stephan startte met hulp van Pro6 Advies als tennisleraar. Nu is hij fulltime ondernemer en verdient hij zijn eigen inkomen

Pro6 Advies werkt samen met
yes

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.